Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Cena ropy Brent sa vrátila k rastu, drží sa však pod 72 USD/barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Nahor ju potiahlo rozšírenie štrajku zamestnancov nórskeho ropného sektora.

Tokio 17. júla (TASR) - Cena ropy Brent sa po poklese na 3-mesačné minimum vrátila v utorok k rastu. Nahor ju potiahlo rozšírenie štrajku zamestnancov nórskeho ropného sektora.

Štrajk sa začal v utorok minulý týždeň (10.7.), pričom v prvý deň sa na ňom zúčastnilo niekoľko stoviek pracovníkov z ťažobných plošín. Dôvodom sú spory o mzdy a dôchodky. V pondelok (16.7.) sa štrajk rozšíril o ďalšie stovky zamestnancov, keďže zamestnávatelia neprišli s takou ponukou, na ktorú by odbory pristúpili.

Zatiaľ sa štrajk na nórskej ropnej produkcii dramaticky neprejavil, ak však bude trvať mesiac, prípadne dlhšie, hrozí aj zrušenie niektorých kontraktov. "Hrozbu ďalšieho obmedzenia produkcie sa zatiaľ nepodarilo rozptýliť," uviedli analytici z banky ANZ.

Cena ropy Brent so septembrovým kontraktom vzrástla do 7.44 h SELČ o 15 centov (0,21 %) na 71,99 USD (61,42 eura) za barel (159 litrov). V pondelok sa prepadla až o 4,6 %, pričom nakrátko zaznamenala najnižšiu hodnotu od polovice apríla. Dôvodom bolo obnovenie vývozu komodity z líbyjských prístavov, ako aj očakávania trhov, že produkcia ropy v Rusku a iných krajinách by sa mohla ešte viac zvýšiť.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste však v poklese pokračovala. Dosiahla 67,90 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke znamená pokles o 16 centov (0,24 %). V pondelok zaznamenala pokles o 4,2 %.