Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli, cena Brentu skĺzla pod 67 USD za barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V utorok ceny ropy reagovali na výbuch na líbyjskom ropovode, ktorý zabezpečuje dodávky komodity do terminálu v prístavnom meste as-Sidr.

Singapur 27. decembra (TASR) - Po tom, čo v utorok (26.12.) dosiahli ceny ropy 2,5-ročné maximum, zaznamenali v stredu mierny pokles, pričom cena Brentu skĺzla pod 67 USD za barel (159 litrov). Reagovali tak na postupné obnovovanie dodávok cez britský ropovod Forties v Severnom mori.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou vo februári klesla do 7.21 h SEČ o 23 centov na 59,74 USD (50,40 eura) za barel. Počas predchádzajúceho obchodovania sa prvýkrát od júna 2015 dostala nad 60 USD za barel.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent dosiahla 66,70 USD/barel, čo znamená pokles o 32 centov. Aj cena tejto ropy prekonala v utorok 2,5-ročné maximum, keď sa prvýkrát od mája 2015 dostala nad 67 USD/barel.

V utorok ceny ropy reagovali na výbuch na líbyjskom ropovode, ktorý zabezpečuje dodávky komodity do terminálu v prístavnom meste as-Sidr. V stredu však vplyv udalostí v Líbyi do určitej miery vykompenzovalo čiastočné sprevádzkovanie severomorského ropovodu Forties. Uvedenie ropovodu do plnej prevádzky sa plánuje na začiatku budúceho roka.

Trhy zároveň čakajú na informácie o produkcii ropy v USA, ktorá pokračuje v raste. Od polovice minulého roka sa zvýšila o vyše 16 %. Najnovšie údaje by americké ministerstvo energetiky malo zverejniť vo štvrtok.