Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu, Rusko a niekoľko ďalších výrobcov znížili produkciu o približne 1,8 milióna barelov denne od začiatku roka 2017.

Singapur 25. septembra (TASR) - Ceny ropy sa dnes veľmi nemenili a zatiaľ klesli len mierne. Komodita si tak udržala väčšinu z predchádzajúcich ziskov, keďže najväčší producenti minulý týždeň na stretnutí vo Viedni uviedli, že trh je na najlepšej ceste k obnoveniu rovnováhy medzi ponukou a dopytom.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), Rusko a niekoľko ďalších výrobcov znížili produkciu o približne 1,8 milióna barelov denne od začiatku roka 2017, čo v uplynulých troch mesiacoch viedlo ku zvýšeniu cien ropy o približne 15 %. Podľa OPEC redukcia ponuky pomohla stlačiť globálne zásoby ropy na ich päťročný priemer, čo je cieľ OPEC.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v novembri sa dnes o 7.37 SELČ predával po 50,51 USD (42,23 eura). To je o 15 centov menej ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent dnes klesla o 9 centov na 56,77 USD za barel.