Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne vzrástli, cena Brentu sa posunula nad 45 USD za barel

Ropné pole počas búrky v americkom meste Oklahoma 21. apríla 2020. Ceny ropy dnes pokračovali v páde. Ropný trh výrazne zasiahol počas koronavírusovej pandémie prudký pokles dopytu, nadmerná ponuka a rýchle plnenie zásobníkov. Foto: TASR/AP

Náladu na trhoch tento týždeň čiastočne zlepšili údaje z USA.

Tokio 14. augusta (TASR) - Ceny ropy zaznamenali v piatok rast a k rastu smerujú aj za celý týždeň, druhý týždeň po sebe. K rastu cien prispelo čiastočné zlepšenie nálad na trhu po tom, ako USA oznámili pokles zásob ropy aj benzínu, čo signalizuje zvýšený dopyt po palivách. Rast cien bol však iba mierny, keďže pandémia nového koronavírusu naďalej zasahuje do ekonomickej aktivity vo svete.

"Situácia sa zlepšila, avšak iba do určitej miery," povedal Robert Yawger zo spoločnosti Mizuho Securities. Ako dodal, "trh je aj naďalej prezásobený".

Náladu na trhoch tento týždeň čiastočne zlepšili údaje z USA. Americké ministerstvo energetiky oznámilo, že zásoby ropy za predchádzajúci týždeň klesli viac, než sa čakalo, a pokles zaznamenali aj zásoby benzínu a ropných destilátov.

Na druhej strane, Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) zhoršila svoju prognózu dopytu po rope na tento rok. Ako informovala, v dôsledku nižšieho dopytu po leteckej doprave klesne dopyt po rope v tomto roku o 8,1 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov) na 91,1 milióna barelov denne. To je o 140.000 barelov/deň menej, než IEA očakávala vo svojej predchádzajúcej prognóze.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri dosiahla do 7.51 h SELČ 45,12 USD (38,13 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 16 centov (0,36 %). Analytici očakávajú, že za celý týždeň zaznamená rast zhruba o 1,6 %.

Cena americkej ľahkej ropy WTI so septembrovým kontraktom dosiahla 42,36 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 12 centov alebo 0,28 %. Za celý týždeň by rast mal dosiahnuť takmer 3 %.

(1 EUR = 1,1833 USD)