Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy odštartovali nový týždeň miernym poklesom

Ropné pole počas západu slnka v texaskom Falls City v piatok 24. apríla 2020. Ropný trh výrazne zasiahla koronavírusová pandémia. Foto: TASR/AP

Negatívny vplyv na ceny majú naďalej obavy z toho, že zhoršovanie pandemickej situácie v USA môže zabrzdiť zotavovanie najväčšej svetovej ekonomiky.

New York/Londýn 20. júla (TASR) - Ceny ropy odštartovali nový týždeň miernym poklesom. Ropnému trhu aktuálne chýbajú nové impulzy.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s augustovým kontraktom sa v pondelok ráno o 8.00 h SELČ predával po 40,34 USD (35,30 eura). To bolo o 25 centov alebo 0,62 % menej ako v piatok (17. 7.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt v piatok odpísal 16 centov alebo približne 0,4 % a uzavrel na 40,59 USD za barel.

Septembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v pondelok o 8.01 h SELČ predával s mínusom 27 centov alebo 0,63 % po 42,87 USD za barel. Cena Brentu v piatok klesla o 23 centov na 43,14 USD za barel.

Negatívny vplyv na ceny majú naďalej obavy z toho, že zhoršovanie pandemickej situácie v USA môže zabrzdiť zotavovanie najväčšej svetovej ekonomiky. V poslednom čase sa opäť mierne zhoršila situácia aj v niektorých európskych krajinách.

Ceny naďalej podporujú rozsiahle obmedzenia ťažby skupiny producentských štátov OPEC+. Skupina sa však v stredu (15. 7.) dohodla, že od augusta zmierni súčasné rekordné produkčné škrty platné od mája, keďže svetová ekonomika sa pomaly začína zotavovať z pandémie nového koronavírusu. Skupina OPEC+ od augusta do decembra zredukuje objem škrtov na 7,7 milióna barelov denne z 9,7 milióna barelov denne.

Niektorí experti sa však obávajú, že toto zmiernenie produkčných škrtov prišlo príliš skoro vzhľadom na slabý dopyt spôsobený pandémiou nového koronavírusu.

(1 EUR = 1,1428 USD)