Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v raste

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na záver pondelkového obchodovania vzrástla cena ropy WTI o 3,9 percenta.

New York 25. mája (TASR) - Po výraznom posilnení počas pondelkového obchodovania pokračovali ceny ropy v raste aj v utorok, pričom cena Brentu sa posunula nad 66,50 dolára za barel (159 litrov).

Ceny komodity podporuje zrýchľovanie tempa očkovania proti ochoreniu COVID-19 vo svete. To posilňuje očakávania rýchleho zotavenia ekonomík, a tým vyššieho dopytu po rope.

Takýto vývoj by zároveň znamenal, že trh dokáže ustáť aj prípadné zvýšené dodávky ropy z Iránu, ktorý očakáva zrušenie sankcií. Navyše, medzičasom sa šance na skoré zrušenie sankcií voči Teheránu znížili, čo predstavuje ďalší impulz pre ceny ropy.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 7.31 h SELČ 68,66 USD (56,22 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená rast o 20 centov (0,29 %). V pondelok zaznamenala rast o 3 %.

Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 66,16 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 11 centov alebo 0,17 %. Na záver pondelkového obchodovania vzrástla cena WTI o 3,9 %.