Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v stredu v poklese

Na snímke vyústenie ropovodu Družba v rafinérii Slovnaft v Bratislave v stredu 1. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ceny ropy uprostred týždňa klesli. Dôvodom sú obavy z toho, že americká centrálna banka (Fed) na budúci týždeň opäť prudko zvýši úrokové sadzby.

Singapur 14. septembra (TASR) - Ceny ropy uprostred týždňa klesli. Dôvodom sú obavy z toho, že americká centrálna banka (Fed) na budúci týždeň opäť prudko zvýši úrokové sadzby. Utorková (13. 9.) správa totiž ukázala, že inflačné tlaky v USA nepoľavujú, pričom tempo rastu cien bolo v auguste vyššie, než sa očakávalo.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa v stredu o 7.31 h SELČ predával po 86,91 USD (85,42 eura). To bolo o 40 centov alebo o 0,46 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt sa v utorok oslabil o 47 centov alebo približne 0,5 % a uzavrel na 87,31 USD za barel.

Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v stredu ráno zlacnel o 43 centov alebo o 0,46 % a o 7.31 h SELČ sa obchodoval po 92,74 USD za barel. V utorok uzavrel so stratou takmer 0,9 % na 93,17 USD za barel.

Utorková správa o vývoji inflácie v USA zničila nádeje, že Fed by mohol v najbližších mesiacoch spomaliť tempo sprísňovania menovej politiky. Ďalšie zasadnutie menového výboru (FOMC) sa bude konať na budúci týždeň v utorok a stredu (20. a 21. 9.).

Po zverejnení správy o vývoji inflácie v USA sa posilnil dolár a akcie sa prudko oslabili.

Politika nulového covidu v Číne má negatívny vplyv na dopyt v krajine, ktorá je najväčším svetovým importérom ropy. To podľa expertov bude limitovať prípadné zotavenie cien čierneho zlata v najbližších týždňoch.

(1 EUR = 1,0175 USD)