Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa v piatok zvýšili približne o 1 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Brent sa za celý uplynulý týždeň posilnil o viac než 7 %.

New York 12. decembra (TASR) - Ceny ropy sa v piatok (10. 12.) zvýšili približne o 1 %. Dôvodom bol pokles obáv z vplyvov nového variantu koronavírusu omikron na globálnu ekonomiku. Nárast cien čierneho zlata pribrzdil negatívny vývoj v Číne, ktorá zápasí s problémami v realitnom sektore. Peking navyše pre zhoršenie pandemickej situácie prijal nové cestovné reštrikcie.

Januárový kontrakt na americkú ropu WTI si v piatok pripísal 73 centov alebo o 1,03 % a uzavrel na 71,67 USD (63,58 eura) za barel (159 litrov). WTI si za celý uplynulý týždeň polepšila približne o 8,2 %, čo bol jej najvýraznejší nárast od augusta.

Februárový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v piatok stúpol o 73 centov alebo o 0,98 % a uzavrel na 75,15 USD za barel. Brent sa za celý uplynulý týždeň posilnil o viac než 7 %.

Obchodníci naďalej pozorne sledujú nové správy týkajúce sa účinnosti vakcín proti novému variantu koronavírusu omikron. Predbežné údaje signalizujú, že sú potrebné tri dávky vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech na získanie potrebnej ochrany proti omikronu, ktorú proti pôvodnému kmeňu poskytovali dve dávky.

Správu o novembrovom zrýchlení inflácie v USA na 39-ročné maximum 6,8 % nakoniec trh spracoval a ropa a rovnako akciové trhy v USA sa posilnili. Vývoj bol totiž v súlade s prognózami investorov, čo znamená, že správa nič nezmenila na očakávaniach týkajúcich sa rýchlosti ukončovania monetárnych stimulov a sprísňovania menovej politiky v USA.

(1 EUR = 1,1273 USD)