Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa v utorok mierne zvýšili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena decembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa zvýšila o 21 centov alebo 0,26 % na 81,47 USD za barel.

Singapur 5. októbra (TASR) - Ceny ropy sa aj v utorok zvýšili. Síce už len mierne, ale stále sú najvyššie za najmenej tri roky. Komodita si tak pripísala ďalšie zisky po tom, ako hlavní svetoví producenti oznámili, že budú zvyšovať ťažbu postupne a podľa pôvodného plánu.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom, skupina známa ako OPEC+, sa tak tak rozhodli aj napriek výzvam USA a Indie, aby dodali viac ropy na trhy, keďže zotavovanie svetovej ekonomiky z pandémie nového koronavírusu je krehké. Rast cien ropy naštartoval totiž infláciu a vlády sa obávajú, že zvýšené inflačné tlaky môžu "vykoľajiť" zotavovanie ekonomík.

Podľa zdroja, ktorý nechcel byť menovaný, sa vraj OPEC+ obáva, že štvrtá globálna vlna ochorenia COVID-19 by mohla zasiahnuť oživenie dopytu po rope.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v novembri sa v utorok o 7.41 h SELČ predával po 77,74 USD (66,81 eura). To bolo o 12 centov alebo 0,15 % viac ako v prechádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena decembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa zvýšila o 21 centov alebo 0,26 % na 81,47 USD za barel.

(1 EUR = 1,1636 USD)