Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy stagnovali, cena Brentu sa pohybuje okolo 84 USD/barel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri dosiahla do 8.07 h SELČ 84,01 USD (77,17 eura) za barel.

Peking 23. augusta (TASR) - Ceny ropy sa v porovnaní s predchádzajúcim obchodovaním prakticky nemenili a cena Brentu sa drží iba tesne nad 84 USD za barel (159 litrov). Na trhy totiž stále pôsobia obavy z pokračujúceho spomaľovania rastu kľúčovej čínskej ekonomiky a zároveň obmedzovanie ponuky ropy na svetových trhoch. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri dosiahla do 8.07 h SELČ 84,01 USD (77,17 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o dva centy (0,02 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 79,65 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o jeden cent (0,01 %). Utorkové obchodovanie (22. 8.) ukončili ceny ropy v obidvoch prípadoch poklesom zhruba o 0,5 %.

Na trhy pôsobia protichodné faktory, na jednej strane pokračujúce problémy čínskej ekonomiky, na druhej strane obmedzovanie dodávok suroviny zo strany kľúčových producentov, ako Saudská Arábia a Rusko. Navyše, trhy vyčkávajú na signály ďalších krokov centrálnych bánk v súvislosti s úrokovými sadzbami. O tom by koncom tohto týždňa mali centrálni bankári diskutovať na výročnom stretnutí v Jackson Hole v štáte Wyoming.

"Investori sú pred Jackson Hole opatrní. Čakajú na náznaky ďalších krokov, najmä zo strany americkej centrálnej banky," povedal Hirojuki Kikukawa zo spoločnosti NS Trading, divízie Nissan Securities.

(1 EUR = 1,0887 USD)