Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy stagnujú na zvýšených úrovniach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzinárodná agentúra pre energetiku IEA varovala, že aktuálne výpadky produkcie v USA prevyšujú nedávne zvýšenia ťažby zo strany aliancie OPEC+.

Singapur 16. septembra (TASR) – Ceny ropy sa štvrtok ráno držia na zvýšených úrovniach, kam sa dostali po výraznom stredajšom náraste. V stredu ich podporila predovšetkým správa o poklese zásob v USA.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa vo štvrtok o 8.31 h SELČ predával po 72,63 USD (61,43 eura). To bolo o 2 centy alebo 0,03 % viac ako v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. WTI si v stredu pripísala 2,15 USD alebo približne 3,1 % a uzavrela na 72,61 USD za barel, čo bola jej najvyššia zatváracia cena od 30. júla.

Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa vo štvrtok o 8.25 h SELČ predával s plusom 5 centov alebo 0,07 % po 75,51 USD za barel. Cena Brentu v stredu stúpla o 1,86 USD alebo o 2,5 % na 75,46 USD za barel.

Ceny čierneho zlata sa aktuálne pohybujú na najvyšších úrovniach od začiatku augusta. Dôvodom je nízka ponuka. Stredajšia správa amerického ministerstva energetiky ukázala, že ropné rezervy v USA v minulom týždni klesli šiesty týždeň po sebe a dostali sa na 2-ročné minimum. K tomu je potrebné pripočítať pokračujúce narušenia produkcie v Mexickom zálive, kde sa ešte ani viac než dva týždne po hurikáne Ida plne neobnovila ťažba. Medzinárodná agentúra pre energetiku IEA varovala, že aktuálne výpadky produkcie v USA prevyšujú nedávne zvýšenia ťažby zo strany aliancie OPEC+.