Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v piatok vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dopyt po motorovej nafte, vykurovacom oleji a iných produktoch je už celé mesiace vyšší ako pred pandémiou nového koronavírusu, zatiaľ čo produkcia má problém udržať s ním krok.

New York 4. februára (TASR) - Ceny ropy v piatok vyleteli na vyše sedemročné maximá pre obavy, že zimná búrka v Spojených štátoch spôsobí vážne prerušenie dodávok.

Stredom a severovýchodnými oblasťami Spojených štátov sa prehnala masívna zimná búrka, ktorá v piatok zanechala státisíce domácností a firiem bez elektriny.

Minulý rok pritom zimné búrky v Texase vážne zasiahli energetický sektor, vrty totiž zamrzli a došlo k poškodeniu elektrární a prenosových sústav. Zároveň extrémne chladné podmienky pravdepodobne povedú k prudkému nárastu dopytu.

Dopyt po motorovej nafte, vykurovacom oleji a iných produktoch je už celé mesiace vyšší ako pred pandémiou nového koronavírusu, zatiaľ čo produkcia má problém udržať s ním krok. Zároveň zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli o 1 milión barelov, zatiaľ čo analytici očakávali, že sa zvýšia.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v marci sa v piatok o 18.59 h SEČ predával po 92,38 USD (80,58 eura). To bolo o 2,11 USD alebo 2,34 % viac ako v prechádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena aprílového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa zvýšila o 2,06 USD alebo 2,26 % na 93,17 USD za barel.

(1 EUR = 1,1464 USD)