Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy výrazne vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavným dôvodom bolo uzatváranie krátkych pozícií po poklese. Takisto ich podporili očakávania zvýšeného dopytu po benzíne v USA v najbližších týždňoch rovnako ako oslabenie dolára. N

New York 16. mája (TASR) - Ceny ropy v piatok (14. 5.) výrazne vzrástli. Hlavným dôvodom bolo uzatváranie krátkych pozícií po štvrtkovom (13. 5.) poklese. Takisto ich podporili očakávania zvýšeného dopytu po benzíne v USA v najbližších týždňoch rovnako ako oslabenie dolára. Naopak, negatívny vplyv na ceny čierneho zlata mali obavy z rýchleho šírenia nového koronavírusu v Indii.

Júnový kontrakt na americkú ropu WTI si v piatok polepšil o 1,55 USD alebo 2,43 % a uzavrel na 65,37 USD (53,92 eura) za barel (159 litrov). Za celý uplynulý týždeň si kontrakt pripísal približne 0,7 %.

Júlový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v piatok stúpol o 1,66 USD alebo 2,48 % na 68,71 USD za barel.

Dolárový index v piatok klesol o viac než 0,5 % na 90,28 bodu.

Obchodníci tiež sledovali správy o znovuotvorení produktovodov Colonial Pipeline, ktoré boli mimo prevádzky pre hekerský útok od 7. mája. Sieťou potrubí Colonial Pipeline sa prepravujú ropné produkty z Texasu na východné pobrežie USA. Spoločnosť Colonial Pipeline vo štvrtok uviedla, že obnovila dodávky na všetkých svojich trhoch.

Podľa správy firmy Baker Hughes počet aktívnych zariadení na ťažbu ropy a plynu v USA v uplynulom týždni vzrástol o 5 na 453. Aktuálne je ich počet o 114 vyšší v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom.

(1 EUR = 1,2123 USD)