Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Cena aprílového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent stúpla o 15 centov alebo 0,16 % na 93,43 USD za barel.

Singapur 16. februára (TASR) - Ceny ropy v stredu ráno mierne vzrástli po tom, čo v predchádzajúcom dni klesli o viac ako 3 %, keď investori zhodnotili vplyv uvoľnenia napätia medzi Ruskom a Ukrajinou oproti nerovnováhe medzi globálnymi dodávkami a zotavujúcim sa dopytom po palivách.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v marci sa v stredu o 7.34 h SEČ predával po 92,34 USD (81,39 eura). To bolo o 27 centov alebo 0,29 % viac ako v prechádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena aprílového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent stúpla o 15 centov alebo 0,16 % na 93,43 USD za barel.

Oba kontrakty na začiatku týždňa dosiahli najvyššiu hodnotu za viac ako sedem rokov v reakcii na globálne oživenie dopytu po pandémii ochorenia COVID-19 a napätú ponuku.

V utorok (15. 2.) ruské ministerstvo obrany zverejnilo zábery, ktoré ukazujú, že sa časť vojakov rozmiestnených v blízkosti ukrajinských hraníc po cvičeniach vracia späť na základňu. Tento krok vyvolal vyberanie ziskov z ropy, ako aj oživenie na Wall Street a európskych akciových trhoch.

Ale okrem napätia v súvislosti so situáciou na Ukrajine sú napäté aj dodávky ropy. Jej ceny tak majú namierené nahor k hranici 100 USD za barel, okrem situácií, keď si investori vyberajú zisky.

(1 EUR = 1,1345 USD)