Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy dnes ráno klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Analytici predpovedajú, že sa zásoby ropy v skladoch na celom svete v marci a apríli zvýšia na viac ako miliardu barelov.

Singapur 26. marca (TASR) – Ceny ropy dnes ráno klesli. Prispel k tomu nárast jej zásob v USA minulý týždeň a strmý pokles dopytu po palivách .

Ceny komodity v predchádzajúcich dňoch ožili a začali rásť v reakcii na masívne stimuly na podporu ekonomík po celom svete. Americký Senát pritom schválil historicky najväčší záchranný balík pre svoju ekonomiku až v noci na štvrtok, po niekoľkých dňoch intenzívnych rokovaní.

Analytici predpovedajú, že sa zásoby ropy v skladoch na celom svete v marci a apríli zvýšia na viac ako miliardu barelov. A upozornili, že ak producenti nebudú spolupracovať na obmedzení ťažby, môžu svetu dôjsť skladovacie priestory na prebytočnú ropu.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate s dodávkou v máji sa vo štvrtok o 7:33 SEČ predával po 24,01 dolárov (22,18 eura). To bolo o 48 centov alebo 1,96 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena májového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa znížila o 34 centov alebo 1,24 % na 27,05 dolárov za barel.