Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Ekonomika

Indická Reliance Industries bude platiť za ruskú ropu v rubľoch

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Reliance súhlasila, že zaplatí za dodávky v rubľoch prostredníctvom indickej banky HDFC a ruskej Gazprombank.

Naí Dillí 28. mája (TASR) - Indická spoločnosť Reliance Industries, prevádzkovateľ najväčšieho rafinérskeho komplexu na svete, podpísala ročnú zmluvu s ruskou firmou Rosnefť na nákup ropy, za ktorú bude platiť v rubľoch. Uviedli to štyri zdroje oboznámené so záležitosťou, ktoré nechceli byť menované. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa zdrojov Rosnefť bude dodávať indickej spoločnosti najmenej tri milióny barelov (1 barel = 159 litrov) ropy mesačne. Reliance súhlasila, že zaplatí za dodávky v rubľoch prostredníctvom indickej banky HDFC a ruskej Gazprombank. Ďalšie podrobnosti o platobnom mechanizme neboli k dispozícii.

Prechod na platby v rubľoch nasleduje po snahe ruského prezidenta Vladimira Putina, aby obchodní partneri Moskvy našli alternatívy k západnému finančnému systému na uľahčenie vzájomného obchodu napriek americkým a európskym sankciám.

Termínovaná dohoda s Rosnefťou pomôže Reliance zabezpečiť si ropu za zvýhodnené ceny v čase, keď sa očakáva, že skupina producentov z aliancie OPEC+ predĺži dobrovoľné obmedzovanie dodávok na trhy aj po júni.

Aliancia, ktorú tvorí Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci vrátane Ruska, má diskutovať o ťažobnej politike na online stretnutí 2. júna.

India, tretí najväčší dovozca a spotrebiteľ ropy na svete, sa stala najväčším kupcom ruskej ropy dovážanej po mori po tom, ako Západ zastavil jej nákupy a uvalil na Moskvu sankcie za inváziu na Ukrajinu vo februári 2022. India doposiaľ platila za ruskú ropu aj v rupiách, dirhamoch (Spojené arabské emiráty) a čínskych jüanoch. Indické rafinérie, ktoré vlastní štát, využívajú spotové trhy s ruskou ropou.

"India je strategickým partnerom Rosnefti," uviedla ruská spoločnosť v e-mailovej odpovedi na otázky Reuters a dodala, že dôverné dohody s partnermi nekomentuje.

Reliance nereagovala na žiadosť o komentár.