Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Kazachstan mení názov ropy, ktorú vyváža cez ruské prístavy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruskej ropnej zmesi REBCO (Russian Export Blend Crude Oil), známej aj ako Urals, sa obchodníci v poslednom období pre obavy zo sankcií začali vyhýbať.

Nursultan 5. júna (TASR) - Kazachstan sa rozhodol zmeniť názov ropy, ktorú exportuje na svetové trhy cez ruské prístavy. Usiluje sa tak oddeliť svoju ropu od ropy produkovanej v Rusku s cieľom vyhnúť sa možným sankciám a problémom s financovaním. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Kazachstan oznámil, že mení názov svojej ropy dodávanej z ruských prístavov na Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO). "V dôsledku výrazných geopolitických zmien a v úsilí vyhnúť sa negatívnemu vplyvu týchto zmien na vývoz kazašskej ropy cez ruské prístavy ponesie kazašská ropa názov KEBCO," uviedla v reakcii na otázky agentúry Reuters kazašská ropná spoločnosť CNPC-Aktobemunaigaz, ktorá prepravuje ropu na svetové trhy cez ruské prístavy.

Aj zdroje z ďalších kazašských ropných firiem, ktoré zabezpečujú tranzit kazašskej ropy cez prístavy v Rusku, potvrdili nový názov pre svoje dodávky. Zároveň dodali, že zmena názvu ich ropy dodávanej na svetové trhy bude pre všetky oficiálne dokumenty platiť od pondelka 6. júna.

Ruskej ropnej zmesi REBCO (Russian Export Blend Crude Oil), známej aj ako Urals, sa obchodníci v poslednom období pre obavy zo sankcií začali vyhýbať. Najmä európske firmy s ňou majú problém.

Kazachstan využíva ruské prístavy na tranzit 20 % z celkového objemu svojho ropného vývozu. Aj keď ropa vyprodukovaná v Kazachstane nespadá pod medzinárodné sankcie, kazašskú ropu už viackrát považovali na trhu za ruský export.

Ako povedal pre Reuters jeden z obchodníkov, ktorý sa podieľa na tranzite kazašskej ropy cez ruské prístavy, "je to nevyhnutné opatrenie, ak sa chceme vyhnúť prípadným sankciám. Názov ropy v dokumentoch tak bude jasne ukazovať, odkiaľ pochádza. Inak budeme mať problémy so získaním akreditívov".