Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Produkcia ropy OPEC v apríli vzrástla

Produkcia vzrástla na najvyššiu hodnotu za päť mesiacov.

Viedeň 10. mája (TASR) - Produkcia ropy zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vzrástla v apríli na najvyššiu úroveň za posledných päť mesiacov potom, ako ťažbu zvýšila Saudská Arábia - kľúčový člen organizácie. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Saudská Arábia, najväčší vývozca ropy na svete, zvýšila produkciu komodity s cieľom stlačiť cenu a zmierniť tlak na stagnujúce svetové ekonomiky. V apríli dosiahla produkcia ropy v Saudskej Arábii 9,27 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov) oproti 9,13 milióna barelov/deň v marci, uviedol dnes OPEC vo svojej mesačnej správe. To je najviac od novembra minulého roka.

Najmä vďaka zvýšeniu ťažby v tejto krajine sa produkcia ropy v rámci OPEC zvýšila minulý mesiac na 30,46 milióna barelov denne, zatiaľ čo v marci produkovali krajiny OPEC denne 30,18 milióna barelov.

"Pokračujúce oslabovanie ekonomiky eurozóny, výrazné spomalenie hospodárskeho rastu v 1. štvrťroku v niektorých ázijských ekonomikách a nedávne oznámenie o spomalení ekonomického rastu v Rusku môže opätovne ohroziť oživenie svetovej ekonomiky," dodal OPEC. Organizácia dodáva na svetové trhy okolo 40 % ropy.