Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

OPEC znížil prognózu tohtoročného rastu dopytu po rope

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V pravidelnej mesačnej správe OPEC uviedol, že rast globálneho dopytu po rope dosiahne v tomto roku 3,36 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov).

Londýn 12. mája (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zhoršila vo štvrtok prognózu rastu dopytu po rope v tomto roku, druhý mesiac po sebe. Ako dôvod uviedla dôsledky invázie Ruska na Ukrajinu, zrýchľujúcu sa infláciu a opätovný nárast počtu infikovaných koronavírusovým variantom omikron v Číne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V pravidelnej mesačnej správe OPEC uviedol, že rast globálneho dopytu po rope dosiahne v tomto roku 3,36 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). To je o 310.000 barelov denne menej než v predchádzajúcej prognóze.

Vojna na Ukrajine vyhnala ceny ropy v marci nad 139 USD (133,55 eura) za barel, čo bola najvyššia hodnota od roku 2008. To spôsobilo prudké zrýchlenie inflácie. Navyše, situácia sa komplikuje aj v Číne, kľúčovom dovozcovi ropy. Súčasné protipandemické opatrenia podľa OPEC spôsobujú, že Čína čelí najväčšiemu dopytovému šoku od roku 2020, keď sa ceny ropy po nástupe pandémie prepadli. "Očakáva sa, že v roku 2022 bude dopyt ovplyvnený geopolitickým vývojom vo východnej Európe, ako aj opatreniami proti COVID-19," uviedol OPEC.

(1 EUR = 1,0408 USD)