Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ropa sa prepadla zhruba o 5 %, cena Brentu klesla pod 107 USD za barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Situáciu na trhoch výrazne ovplyvnili správy z eurozóny, ako aj z Ázie.

Londýn 5. júla (TASR) - Ceny ropy zaznamenali v utorok pokles približne o 5 %, pričom cena severomorskej ropy Brent klesla pod 107 USD a americkej WTI k 103 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch výrazne ovplyvňujú obavy z prepadu globálnej ekonomiky do recesie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla do 16.32 h SELČ 106,96 USD (103,95 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 6,54 USD (5,76 %).

Cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom dosiahla 103,10 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 5,33 USD alebo 4,92 %. V pondelok (4. 7.) sa pre sviatok v USA neobchodovalo.

Situáciu na trhoch výrazne ovplyvnili správy z eurozóny, ako aj z Ázie. Eurozóna vykázala za jún najslabší rast aktivity v súkromnom sektore za takmer 1,5 roka a výhľadové ukazovatele naznačujú, že región by v tomto kvartáli mohol zaznamenať pokles.

Nepriaznivé správy zverejnila aj Južná Kórea, štvrtá najväčšia ekonomika Ázie. Ako uviedol tamojší štatistický úrad, inflácia dosiahla v júni zhruba 24-ročné maximum, čo opäť zvýšilo obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky, a tým dopytu po rope.

(1 EUR = 1,029 USD)