Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Saudská Arábia vyzýva partnerov z OPEC+ na opatrnú ťažobnú stratégiu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ruský minister Novak zdôraznil, že situácia na trhu je lepšia ako pred niekoľkými mesiacmi. Aj on však priznal, že ďalší priebeh pandémie a jej ekonomické následky sa daj len ťažko predpovedať.

Viedeň 4. marca (TASR) - Saudská Arábia požaduje, aby skupina OPEC+ bola opatrná pri rozhodovaní o svojej ťažobnej stratégii.

"Neistota týkajúca sa tempa zotavenia ekonomiky sa neznížila," uviedol v štvrtok saudskoarabský minister energetiky Abdulazíz bin Salmán na začiatku on-line zasadnutia 23 štátov aliancie. "Než podnikneme ďalšie kroky, mali by sme si byť istí, že ten lúč svetla, ktorý vidíme pred sebou, nie je reflektor rýchlovlaku rútiaceho sa na nás."

Ruský minister energetiky Alexander Novak zdôraznil, že situácia na trhu je aktuálne výrazne lepšia ako pred niekoľkými mesiacmi. Aj on však priznal, že ďalší priebeh pandémie a jej ekonomické následky sa daj len ťažko predpovedať.

Predstavitelia skupiny OPEC+ rokujú o ťažobnej politike pre najbližšie mesiace. Aliancia naposledy v januári znížila produkciu ropy, aby stabilizovala trh. Ceny čierneho zlata sa od začiatku roka skutočne výrazne zvýšili. K tomu prispel aj optimizmus vyvolaný očkovaním, že v druhom polroku príde k prudkému oživeniu ekonomiky, uviedol analytik Commerzbank Carsten Fritsch. Upozornil, že prípadné sklamanie týchto nádejí môže spôsobiť opätovný pád cien.

Skupina OPEC+ sa skladá z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), na ktorú vedie Saudská Arábia, a ďalších producentov na čele s Ruskom. Na alianciu pripadá približne 45 % globálnej produkcie ropy.