Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ropa: Spoločnosť Slovnaft ukončila plánované odstávky roka 2022

Na archívnej snímke z 1. júna 2022 rafinéria Slovnaft v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Počas roka postupne v troch fázach odstavila 33 rafinérskych a petrochemických výrobných jednotiek.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Bratislavská rafinéria Slovnaft ukončila plánované odstávky roka 2022. Informovala o tom spoločnosť.

Počas roka postupne v troch fázach odstavila 33 rafinérskych a petrochemických výrobných jednotiek. Do čistenia, údržby a modernizácie svojich výrobných zariadení Slovnaft investoval celkovo 69 miliónov eur. Výsledkom je vyššia bezpečnosť a nižšia environmentálna záťaž.

Plánované odstávky spoločnosť pripravovala dva roky a na vyčistení rafinérskych a petrochemických zariadení, ich kontrole a opravách sa celkovo podieľalo vyše 2300 domácich a zahraničných externých dodávateľov.

V záverečnej, jesennej fáze sa uskutočnila generálna revízia na jednej výrobnej jednotke vyrábajúcej naftu a ďalšia jednotka bola odstavená len v tzv. technologickej zarážke, čo znamená, že sa na nej uskutočnili čistiace práce niektorých zariadení a drobné opravy. Do štandardného chodu nabehla výroba Slovnaftu 27. novembra 2022.

"Plánované odstávky zvýšili bezpečné a efektívne prevádzkovanie rafinérskych a petrochemických zariadení a znížili energetickú náročnosť. Aj počas odstávok polovice rafinérskych zariadení bolo zásobovanie čerpacích staníc a veľkoobchodných zákazníkov Slovnaftu plynulé. Zároveň sme mali všetky práce a činnosti naplánované tak, aby sme minimalizovali ich vplyv a dopad na obyvateľov žijúcich v blízkosti rafinérie,“ povedal manažér riadenia projektov a plánovaných odstávok Slovnaftu Martin Bičan.

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, a. s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných látok. Slovnaft prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc v SR.