Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ropa v štandardnej kvalite v SR sa dá očakávať v druhej polovici mája

Na snímke pracovník obsluhuje priepustný ventil v skladových priestoroch rafinérie akciovej spoločnosti Slovnaft v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Koncom apríla pozastavili v dôsledku kontaminácie dovoz ruskej ropy cez ropovod Družba Poľsko, Nemecko, Ukrajina a ďalšie krajiny.

Bratislava 15. mája (TASR) - Ropa v štandardnej kvalite v SR sa dá očakávať v druhej polovici mája. Konečný termín začiatku prepravy bude až po potvrdení maďarskej strany, že preberané dodávky zodpovedajú požadovaným kvalitatívnym parametrom. Informoval o tom Anton Molnár, hovorca Slovnaftu v spoločnom vyhlásení Ministerstva hospodárstva SR, Správy štátnych hmotných rezerv SR, Agentúry pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov, spoločností Transpetrol a Slovnaft.

Podľa jeho informácií sa v utorok (14. 5.) na pôde Slovnaftu uskutočnilo stretnutie zástupcov jednotlivých strán s cieľom výmeny vzájomných informácií o aktuálnom stave zabezpečenia obnovy dodávok ropy na územie Slovenska. "Na základe predchádzajúcej dohody medzi spoločnosťami, ktoré prepravujú ropu na Ukrajine a Rusku, ropa v štandardnej kvalite na Slovensku sa dá očakávať v druhej polovici mája, konečný termín začatia prepravy, tak ako sme informovali, bude až po potvrdení maďarskej strany, že preberané dodávky zodpovedajú požadovaným kvalitatívnym parametrom," spresnil.

Kvalita ropy dodávanej na Slovensko sa podľa Molnára neustále sleduje, a to 24 hodín denne. Vzorky ropy sa budú odoberať ako doteraz - na prečerpávacej stanici spoločnosti Transpetrol, a. s., s vopred dohodnutým časovým intervalom a následne po vyhodnotení v akreditovanom laboratóriu bude ropa uvoľnená do vnútroštátneho obehu.

Ubezpečil, že rafinéria Slovnaft v Bratislave aj naďalej spracováva štandardnú ropu zo zásob a distribuuje palivá a ropné produkty na maloobchodnom a veľkoobchodnom trhu s vysokými kvalitatívnymi štandardmi, ktoré spĺňajú všetky normou požadované technické parametre.

Súčasťou technického postupu je podľa neho aj doriešenie otázky prevzatia časti zmiešanej ropy v minimálnom rozsahu, ktoré rafinéria Slovnaft v súlade s postupom skupiny MOL následne prevezme na spracovanie, bez vplyvu na kvalitu finálnych produktov. Technické riešenia obsahujú aj opatrenia, ktoré garantujú zabráneniu premiešania tejto ropy s ropou ostatných odberateľov.

Pre prípad potreby uvoľňovania núdzových zásob udržiava podľa Molnárových slov Agentúra pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov núdzové zásoby na úrovni zákonom stanoveného limitu.

Dodal, že v prípade, ak sa nepodarí obnoviť dodávky ropy na naše územie v požadovaných kvalitatívnych parametroch, predseda Správy štátnych hmotných rezerv je pripravený zvolať poradný orgán pre ropnú bezpečnosť a situáciu riešiť aj v súčinnosti s vládou podľa postupov stanovených zákonom.

Koncom apríla pozastavili v dôsledku kontaminácie dovoz ruskej ropy cez ropovod Družba Poľsko, Nemecko, Ukrajina a ďalšie krajiny. Problém vznikol, keď neidentifikovaný ruský výrobca kontaminoval ropu veľkým množstvom organických chloridov, ktoré sa zvyčajne používajú na zvýšenie produkcie ropy, ale musia sa odstrániť pred odoslaním ropy odberateľom, pretože môžu zničiť rafinérske zariadenia.