Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Ekonomika

Ropa WTI zlacnela, cena Brent sa zvýšila

Foto: TASR/AP

Ropné trhy v najväčšej miere zasiahli informácie o poklese aktivity čínskeho výrobného sektora v máji, čo znamenalo prvý pokles po siedmich mesiacoch.

New York 25. mája (TASR) - Cena americkej ropy klesla v tomto týždni o 2 %, keď sa trhy začali obávať možného poklesu dopytu po komodite, ako aj prípadných neskorších zmien v programe na podporu ekonomiky zo strany americkej centrálnej banky. Informovala o tom agentúra AP.

Ropné trhy v najväčšej miere zasiahli informácie o poklese aktivity čínskeho výrobného sektora v máji, čo znamenalo prvý pokles po siedmich mesiacoch. To zvýšilo obavy o ďalší vývoj dopytu po rope v druhej najväčšej ekonomike sveta.

Ďalšiu neistotu zasiala medzi obchodníkov americká centrálna banka. Prezident Federálneho rezervného systému Ben Bernanke síce tento týždeň v Kongrese uviedol, že je príliš skoro na prípadné zmiernenie súčasnej podpory ekonomiky USA zo strany centrálnej banky, avšak vyjadrenia ďalších členov vedenia, podľa ktorých sa uvidí o niekoľko mesiacov, naznačili, že program nákupu dlhopisov sa môže obmedziť skôr, než trhy očakávali. Ropným trhom nepomohli ani informácie z USA, že zásoby ropy sú na vysokej úrovni a dopyt po benzíne je nižší než v rovnakom období pred rokom.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli klesla na záver piatkového obchodovania (24.5.) len o 10 centov na 94,15 USD (72,76 eura) za barel (159 litrov), avšak štyri dni poklesu po sebe spôsobili, že za týždeň sa cena ropy znížila o 1,87 USD. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, naopak vzrástla o 20 centov na 102,64 USD/barel.