Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ropa zareagovala na správy o dodávkach cez Družbu prehĺbením strát

Foto: TASR/AP

Ďalším dôležitým faktorom sú rokovania, ktoré by mohli oživiť jadrovú dohodu s Iránom, čo by krajine umožnilo zvýšiť export ropy.

Londýn 10. augusta (TASR) - Ropa zareagovala na správy, že dodávky z Ruska cez ropovod Družba by sa mohli čoskoro obnoviť, prehĺbením strát. Ďalším faktorom, ktorý má negatívny vplyv na ceny čierneho zlata, sú rastúce obavy týkajúce sa ochladenia dopytu.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI so septembrovým kontraktom sa v stredu o 12.37 h SELČ predával po 89,34 USD (87,30 eura). To bolo o 1,16 USD alebo 1,28 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Októbrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa o 12.43 h SELČ obchodoval so stratou 1,15 USD alebo 1,19 % po 95,16 USD za barel.

V utorok (9. 8.) ceny ropy dočasne stúpli o viac ako 1 dolár. Podporila ich správa o zastavení dodávok ruskej ropy cez južnú vetvu ropovodu Družba. V stredu predpoludním sa objavili správy, že dodávky by sa mali čoskoro obnoviť. Firmy Slovnaft a MOL totiž navrhli, že uhradia tranzitné poplatky ukrajinskému prevádzkovateľovi ropovodov Ukrtransnafta.

Negatívny vplyv na ceny čierneho zlata majú aj obavy z ochladenia globálnej ekonomiky, a tým aj dopytu po rope. Ropné rezervy v USA podľa American Petroleum Institute (API) v minulom týždni nečakane vzrástli, čo by mohlo signalizovať oslabenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike. Oficiálnu správu o stave ropných rezerv zverejní americké ministerstvo energetiky v stredu popoludní.

"Obavy z deštrukcie dopytu spôsobenej recesiou sú najdôležitejším faktorom ovplyvňujúcim ceny ropy a hlavným dôvodom, prečo sa Brent aktuálne obchoduje pod hranicou 100 USD za barel," uviedol analytik spoločnosti PVM Oil Associates Stephen Brennock.

Ďalším dôležitým faktorom sú rokovania, ktoré by mohli oživiť jadrovú dohodu s Iránom, čo by krajine umožnilo zvýšiť export ropy.

(1 EUR = 1,0234 USD)