Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Ropná firma Total zvýši investície do obnoviteľných zdrojov energie

Ropné pole, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Spoločnosť sa usiluje znížiť svoju závislosť od produkcie ropy a stať sa jednou z najekologickejších energetických firiem.

Paríž 30. septembra (TASR) - Francúzsky producent ropy a plynu Total zvýši ročné investície do obnoviteľných zdrojov energie a do produkcie elektriny o 50 %. Informovala o tom v stredu spoločnosť, ktorá sa usiluje znížiť svoju závislosť od produkcie ropy a stať sa jednou z najekologickejších energetických firiem.

Zvýšený tlak viacerých ekonomík na firmy, aby posilnili investície smerom k ekologickejšej produkcii, zhoršili dlhodobé vyhliadky dopytu po rope. K tomu sa ešte pridala pandémia nového koronavírusu. Total preto začal hľadať alternatívne zdroje príjmov. Výraznejšie sa zameral na produkciu elektrickej energie a rozšírenie biznisu v oblasti obnoviteľných energií.

Aj keď v poslednom období firma v dôsledku pandémie nového koronavírusu viaceré výdavky obmedzila, investície do obnoviteľných zdrojov energie a elektriny plánuje zvýšiť o 50 %. Z terajšej úrovne 2 miliardy USD (1,71 miliardy eur) ročne ich chce do roku 2030 zvýšiť na 3 miliardy USD ročne.

Dodala, že jej predaj ropných produktov by v nasledujúcich 10 rokoch mal klesnúť o 30 %, pričom na jej celkových príjmoch by sa potom tento segment mal podieľať necelou tretinou. Približne 15 % príjmov by spoločnosť Total chcela generovať z produkcie elektrickej energie, zhruba 50 % z produkcie plynu a približne 5 % z biopalív.

(1 EUR = 1,1708 USD)