Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ropné a plynárenské projekty na Sachaline sú pre Japonsko kľúčové

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V týchto projektoch má výrazný podiel aj Japonsko, ktoré je odkázané na dovoz energií.

Tokio 25. marca (TASR) - Japonsko plánuje znížiť svoju závislosť od dovozu energií z Ruska, ropné a plynárenské projekty na ruskom ostrove Sachalin, v ktorých majú japonská vláda aj firmy podiely, sú však pre energetickú bezpečnosť Japonska kľúčové. Uviedol to v piatok hovorca japonskej vlády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Po útoku Ruska na Ukrajinu sa viaceré energetické spoločnosti začali z ruského trhu sťahovať, prípadne výrazne obmedzili svoje aktivity. Ropné koncerny Shell a Exxon Mobil oznámili, že sa stiahnu z lukratívnych projektov rozvoja ropných a plynových ložísk Sachalin-1 a Sachalin-2.

V týchto projektoch má výrazný podiel aj Japonsko, ktoré je odkázané na dovoz energií. Projekt Sachalin-1 kontroluje z 30 % japonská spoločnosť Sakhalin Oil and Gas Development (SODECO), ktorú zasa kontroluje japonská vláda a niekoľko japonských firiem. Medzi nimi obchodné spoločnosti Itochu a Marubeni. Ďalšie dve japonské obchodné spoločnosti Mitsui & Company a Mitsubishi vlastnia 12,5-percentný, respektíve 10-percentný podiel v projekte Sachalin-2.