Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ropný koncern Exxon Mobil plánuje prepúšťanie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dosahy pandémie ochorenia COVID-19 na dopyt po produktoch Exxon Mobilu ešte podporili naliehavosť pokračujúceho zvyšovania efektivity, uviedla spoločnosť.

Irving 29. októbra (TASR) - Americký ropný koncern Exxon Mobil vo štvrtok oznámil, že môže prepustiť až 15 % zo svojej globálnej pracovnej sily. Príčinou je pandémia ochorenia COVID-19, ktorá spôsobila pokles dopytu po rope a jej cien.

Exxon podobne ako ďalší producenti ropy znižuje náklady z dôvodu kolapsu dopytu a zlého načasovania nových projektov. Koncern už skôr oznámil škrty výdavkov v tomto roku v objeme vyše 10 miliárd USD (8,54 miliardy eur).

"Dosahy pandémie ochorenia COVID-19 na dopyt po produktoch Exxon Mobilu ešte podporili naliehavosť pokračujúceho zvyšovania efektivity," uviedla spoločnosť.

Po celom svete by o prácu mohlo prísť 14.000 zamestnancov koncernu, uviedol hovorca Exxon Mobil Casey Norton. Koncern aktuálne zamestnáva okolo 88.300 ľudí. Exxon si nestanovil fixný počet pracovných miest, ktoré chce zrušiť, ale očakáva, že zníži pracovnú silu asi o 15 %. V USA by o prácu mohlo prísť okolo 1900 ľudí.

(1 EUR = 1,1704 USD)