Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Ropný koncern Schlumberger zvýšil zisk o 70 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Firma zároveň prekonala očakávania trhov.

Houston 22. apríla (TASR) - Americký koncern Schlumberger, svetový poskytovateľ služieb v ropnom a plynárenskom priemysle, oznámil za 1. štvrťrok výrazný rast tržieb aj zisku. Výsledky spoločnosti podporili vysoké ceny ropy, ktoré zvýšili dopyt po ropných zariadeniach a službách v sektore. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serveru RTTNews.

Schlumberger v piatok uviedol, že čistý zisk za prvé tri mesiace roka dosiahol 510 miliónov USD (468,45 milióna eur). V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená rast o 70,6 %. Čistý zisk upravený o mimoriadne položky dosiahol 488 miliónov USD, čo predstavuje rast o 63,2 %.

Firma zároveň prekonala očakávania trhov. Upravený zisk na akciu dosiahol 0,34 USD po 0,21 USD pred rokom, pričom analytici očakávali zvýšenie upraveného zisku na akciu na 0,33 USD.

Celkové tržby sa zvýšili o 14 % na 5,96 miliardy USD. V Európe, krajinách bývalého Sovietskeho zväzu a Afrike síce tržby Schlumbergeru klesli o 12 %, čo je čiastočne dôsledok prepadu kurzu rubľa po útoku Ruska na Ukrajinu, na druhej strane sa výrazne zvýšili tržby firmy v štátoch Latinskej Ameriky. Celkovo tržby Schlumbergeru zo zahraničných trhov vzrástli o 10 %.

(1 EUR = 1,0887 USD)