Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Ropu zo strategických rezerv uvoľňuje aj Británia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v utorok oznámili, že uvoľnia zo strategických rezerv 50 miliónov barelov ropy.

Londýn 23. novembra (TASR) - Britská vláda splnomocnila domáce ropné spoločnosti, aby zo svojich strategických rezerv uvoľnili 1,5 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy, aby znížili tlak na ceny energií.

Hovorca britského premiéra uviedol, že tento krok je súčasťou koordinovanej medzinárodnej akcie. Spojené štáty v utorok oznámili, že uvoľnia zo strategických rezerv 50 miliónov barelov ropy.

"Budeme úzko spolupracovať s medzinárodnými partnermi, ako sú Spojené štáty, aby sme urobili, čo môžeme, na podporu globálnej ekonomiky počas tejto tranzície po pandémii," uviedol hovorca. "Preto sme sa pripojili k ostatným krajinám na čele s USA, ako sú Čína, India, Japonsko a Kórea, a umožnili firmám v Spojenom kráľovstve, aby dobrovoľne uvoľnili časť svojich ropných rezerv."

Hovorca zdôraznil, že uvoľnenie rezerv je dobrovoľné, nie povinné. V prípade, že ho využijú všetky firmy, z rezerv by sa uvoľnilo 1,5 milióna barelov ropy.

Ceny motorových palív v Británii pokračujú v raste, keď sa zvýšili desiaty týždeň po sebe. Rekordné maximá z apríla 2012 boli prekonané už v októbri a ceny odvtedy ďalej stúpajú.