Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rosnefť očakáva v tomto roku zisk okolo 13,5 miliardy USD

Šéf ropného gigantu Rosnefť Igor Sečin. Foto: TASR/AP

Ako šéf spoločnosti uviedol ani sankcie západných krajín voči Rusku by nemali ohroziť investičné projekty spoločnosti.

Moskva 2. septembra (TASR) - Čistý zisk najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť by mal do konca tohto roka dosiahnuť okolo 13,5 miliardy USD (10,30 miliardy eur). Povedal to šéf Rosnefti Igor Sečin.

Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"V 1. polroku tohto roka sme dosiahli zisk 5 miliárd USD pri tržbách na úrovni zhruba 80 miliárd USD," povedal v týchto dňoch Sečin pre nemecký týždenník Der Spiegel. "Do konca roka by sa mal zisk vyšplhať na 13,5 miliardy USD," dodal s tým, že finančná základňa spoločnosti jej umožní pokračovať v projektoch najbližších 20 rokov.

Ako uviedol, ani sankcie západných krajín voči Rusku by nemali ohroziť investičné projekty spoločnosti. Odhaduje, že sankcie zasiahnu maximálne tie ložiská, s ktorých rozvojom sa počíta niekedy v budúcnosti.

V rámci sankcií Európska únia zakázala do Ruska vyvážať technológie a zariadenia pre ropný sektor. Ide napríklad o zariadenia na prieskum a produkciu ropy z hlbinných podmorských ložísk, ropy z bridlíc či prieskum a produkciu komodity z ložísk v arktickej oblasti. Spojené štáty pridali k nim aj ďalšie sankcie.

Moskva zareagovala odvetou v podobe zakázania dovozu potravín zo štátov, ktoré na Ruskú federáciu sankcie uvalili. Embargo bude podľa Moskvy v platnosti rok.