Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rozdiel medzi sadzbami dane zo stavieb by sa mal upraviť

Poslanec Jozef Lukáč, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Násobok najnižšej ročnej sadzby dane sa vzťahuje na sadzby v jednotlivej časti obce alebo aj v jednotlivom katastrálnom území, ak ich má obec viac.

Bratislava 21. marca (TASR) - Mestá a obce by mali mať povinnosť upraviť rozdiel medzi najvyššou a najnižšou ročnou sadzbou dane zo stavieb na maximálne desaťnásobok, a to aj v prípade jednotlivých častí obce, ak ich má obec určené. Vyplýva to z návrhu novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci Jozef Lukáč, Miloš Svrček a Eva Hudecová (všetci Sme rodina). Parlament právnu normu posunul v utorok do druhého čítania.

Násobok najnižšej ročnej sadzby dane sa vzťahuje na sadzby v jednotlivej časti obce alebo aj v jednotlivom katastrálnom území, ak ich má obec viac. Mestá a obce ako správcovia dane majú podľa predkladateľov aj väčšie rozdiely medzi sadzbami ako desaťnásobok. "Preto je potrebné doplniť súčasné znenie tejto zákonnej povinnosti tak, že uvedené maximálne rozpätie (desaťnásobok) medzi sadzbami tejto dane posudzovať v rámci jednotlivej časti obce alebo jednotlivé katastrálne územie, ak má obec viac katastrálnych území," uvádzajú v dôvodovej správe.

Splnenie povinnosti upraviť rozdiel medzi ročnými sadzbami dane by sa malo zároveň posunúť zo zdaňovacieho obdobia 2024 na zdaňovacie obdobie 2027. Účinnosť navrhujú poslanci od 1. októbra 2023.

Parlament posunul do druhého čítania aj návrh novely zákona o štátnej podpore nájomného bývania poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina). Zo zákona by sa podľa neho malo vypustiť ustanovenie, podľa ktorého vláda nariadením raz ročne k 1. marcu zvýši nájomné o mieru inflácie dosiahnutú v predchádzajúcom kalendárnom roku potvrdenú Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.