Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

KDH: Štátny rozpočet na rok 2022 neberie do úvahy dnešnú realitu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

KDH pokračovalo, že rast cien energií má na priemysel negatívne dôsledky, ktoré sa prejavia aj v štátnom rozpočte.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) uviedlo, že návrh štátneho rozpočtu na budúci rok neberie do úvahy dnešnú realitu. "Vzhľadom na prehlbujúce sa ekonomické výzvy a prílišný príjmový optimizmus očakávame, že deficit sa bude ešte viac prehlbovať," uviedlo hnutie.

Príjmy štátu podľa KDH dostatočne nereflektujú na súčasnú situáciu na Slovensku. "Očakávané príjmy štátneho rozpočtu za rok 2021 rastú na úrovni sedem až osem percent k výsledkom za minulý rok, ale v roku 2022 ich očakávame s nárastom o 12 %. Toto je príliš veľký optimizmus," zhodnotil Martin Novodomec z ekonomickej odbornej skupiny hnutia.

KDH pokračovalo, že rast cien energií má na priemysel negatívne dôsledky, ktoré sa prejavia aj v štátnom rozpočte. "Energetickú krízu pocítime nielen v poklese na dani z príjmu, ale aj na poklese DPH. Reflektujúc aspoň na tento stav by mali byť príjmy v štátnom rozpočte predpokladané zodpovednejšie, pretože dôsledky môžu byť veľmi ťaživé," dodal Novodomec.