Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rozpočet programu Interreg Stredná Európa 2021-2027 je 280,78 mil. eur

Na archívnej snímke z 15. júna 2021 logo na budove, v ktorej sídli Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) na Štefánikovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ministerstvo investícií dodalo, že v praxi program spája verejné organizácie, súkromný sektor a rovnako aj občiansku spoločnosť.

Bratislava 26. mája (TASR) - Celkový rozpočet programu Interreg Stredná Európa 2021 až 2027 je vo výške 280.779.753 eur, z toho suma vo výške 224.623.802 eur predstavuje príspevok Európskeho fondu regionálneho rozvoja a suma vo výške 56.155.951 eur národný príspevok z jednotlivých krajín programu.

Ako ďalej vyplýva z materiálu z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ktorý vo štvrtok schválila vláda, príspevok Slovenskej republiky do technickej asistencie programu je vo výške 148.650,19 eura. Program bol v januári 2022 riadiacim orgánom predložený na schválenie Európskej komisii.

"Vzhľadom na objem finančných zdrojov je nadnárodná spolupráca doplnkovým mechanizmom k nástrojom financovaným z národných zdrojov a iných fondov Európskej únie," poznamenalo MIRRI.

Cieľom programu je podľa predkladacej správy k materiálu jednotná stredná Európa, ktorej štáty spolupracujú s cieľom byť inteligentnejšími, ekologickejšími a lepšie prepojenými. "Na základe spoločných potrieb a spoločnej identity v oblasti dlho rozdelenej železnou oponou sa program zameriava na dosiahnutie dôveryhodnej kultúry spolupráce, ktorá presahuje administratívne hranice," priblížilo ministerstvo investícií.

Poslaním programu je podľa MIRRI spájať štáty, regióny, mestá a obce za hranicami tak, aby dokázali nájsť vhodné riešenia pre svojich občanov spravodlivým a rovnocenným spôsobom. Program povzbudzuje a podporuje nadnárodnú spoluprácu tak, aby regióny zvýšili svoju odolnosť voči spoločným výzvam, ktoré nepoznajú hranice a ktoré nemožno vyriešiť samostatne. Medzi tieto výzvy patria okrem iného procesy ekonomickej transformácie, klimatická zmena a dlhodobé sociálnoekonomické dôsledky pandémie ochorenia COVID-19.

Ministerstvo investícií dodalo, že v praxi program spája verejné organizácie, súkromný sektor a rovnako aj občiansku spoločnosť. Financuje nadnárodné projekty, ktoré vyvíjajú, testujú a zavádzajú riešenia nevyhnutné na to, aby bola stredná Európa odolnejšia a atraktívnejšia.