Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Rozpočet Trenčína počíta s 11-miliónovými investíciami do mesta

Trenčiansky hrad Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rozpočet na rok 2017 je v porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok vyšší o viac ako 10 miliónov eur.

Trenčín 14. decembra (TASR) – Mesto Trenčín bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom v celkovej výške viac ako 45,85 milióna eur. Návrh rozpočtu schválilo na dnešnom zasadnutí trenčianske mestské zastupiteľstvo. Rozpočet na rok 2017 je v porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok vyšší o viac ako 10 miliónov eur.

Celkovo rozpočet počíta so schodkom viac ako 7,04 milióna eur, vyrovnaným by sa mal stať vďaka finančným operáciám – prevodom 3,91 milióna eur ako prebytkom hospodárenia z minulého roku, prevodom 540.255 eur z rezervného fondu a prijatím dvoch úverov (dlhodobého a zo Štátneho fondu rozvoja bývania) v celkovej výške takmer 5,48 milióna eur.

Návrh bežného rozpočtu je koncipovaný ako prebytkový v sume 3,88 milióna eur (príjmy 38,61 milióna eur, výdavky 34,72 milióna eur). Kapitálový rozpočet je schodkový vo výške 10,29 milióna eur (príjmy 200.000 eur, výdavky 11,13 milióna eur).

Podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka je rozpočet vyvážený. „Je dôležité, že v budúcom roku ideme investovať minimálne 11 miliónov eur do mesta. V tom je rekonštrukcia Mierového námestia, sú v tom nájomné byty, sú v tom cesty, chodníky, školy, škôlky. Boli schválené dobré veci, celý rozpočet je schválený aj v súlade so znižovaním dlhu mesta. Zvyšujeme peniaze na vzdelávanie a sociálne služby, na čo pôjde až 51 % rozpočtu. Ja som s rozpočtom spokojný,“ skonštatoval Rybníček.

Prioritou v kapitálovej časti rozpočtu je podľa neho rekonštrukcia Mierového námestia, v bežnom rozpočte je prioritou zlepšenie čistoty v meste. Výdavky na čistenie mesta, kosenie, odburinenie a starostlivosť o zeleň budú podľa primátora v roku 2017 vyššie o 400.000 eur.

Poslanec Miloš Mičega kritizoval spôsob kreovania rozpočtu. „Väčšina poslancov, ktorí dnes rozpočet schválili, sa podieľali na jeho tvorbe a poslanci, ktorí počas roka nehlasovali v prospech parkovacej politiky, boli úplne mimo rozpočtu,“ zdôraznil Mičega, ktorý ešte pred hlasovaním o rozpočte opustil rokovaciu miestnosť.