Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rozpočtový deficit Ruska v januári vzrástol na takmer 2 bil. rubľov

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 žena drží bankovky rubľa. Foto: TASR/AP

Ministerstvo uviedlo, že rozpočtový schodok dosiahol v januári 1,76 bilióna rubľov. V prepočte to predstavuje 23 miliárd eur.

Moskva 6. februára (TASR) - Klesajúce príjmy Ruska z predaja ropy a plynu a rast výdavkov zvýšili rozpočtový deficit na začiatku roka na takmer 2 bilióny rubľov. Poukázali na to v pondelok zverejnené predbežné údaje ruského ministerstva financií. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ministerstvo uviedlo, že rozpočtový schodok dosiahol v januári 1,76 bilióna rubľov. V prepočte to predstavuje 23 miliárd eur.

Príjmy z predaja ropy a zemného plynu dosiahli v minulom mesiaci 426 miliárd rubľov. Oproti januáru predchádzajúceho roka tak klesli o 46,4 %. Celkové rozpočtové príjmy zaznamenali pokles o 35,1 %.

Výdavky dosiahli v januári 3,12 bilióna rubľov. Oproti rovnakému obdobiu roka 2022 to predstavuje rast o 58,7 %.

Rusko je vysoko závislé od príjmov z predaja ropy a plynu. Za minulý rok zarobil predaj týchto surovín Ruskej federácii približne 11,6 bilióna rubľov. Sankcie západných štátov proti Rusku za inváziu na Ukrajinu však príjmy z týchto surovín znížili, navyše Moskve výrazne vzrástli náklady v dôsledku vojny. S cieľom zafinancovať svoje rozpočtové výdavky tak muselo Rusko začať predávať devízové rezervy.