Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rozpočtový deficit Španielska klesol vlani výraznejšie, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Španielska ekonomika však vlani vzrástla o 5,5 %, čo predstavuje jednu z najvyšších mier rastu v eurozóne.

Madrid 30. marca (TASR) - Rozpočtový deficit Španielska klesol v minulom roku pod 5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a prekonal očakávania španielskej vlády. Madrid zároveň počíta s poklesom schodku aj v tomto roku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Rozpočtový deficit Španielska dosiahol vlani 4,8 % HDP, zatiaľ čo vláda aj Európska únia predpokladali, že deficit dosiahne 5 % HDP. V roku 2021 zaznamenalo Španielsko rozpočtový deficit na úrovni 6,7 % HDP. "Španielsko opäť dokázalo splniť svoje záväzky," povedala vo štvrtok na tlačovej konferencii ministerka pre rozpočet María Jesús Monterová.

K lepším než očakávaným výsledkom prispeli vyššie daňové príjmy, ktoré podporil výraznejší rast ekonomiky, dodala Monterová. Daňové príjmy sa v minulom roku zvýšil o 14,4 % na 223 miliárd eur, čo vláde umožnilo znížiť schodok napriek tomu, že zvýšila výdavky na pomoc domácnostiam zápasiacim s vysokou infláciou.

Španielska ekonomika však vlani vzrástla o 5,5 %, čo predstavuje jednu z najvyšších mier rastu v eurozóne. Podpísalo sa pod to najmä zotavenie cestovného ruchu po predchádzajúcom období pandémie nového koronavírusu.

Monterová uviedla, že tento rok sa očakáva ďalší pokles deficitu, aj keď vláda počíta s výrazným spomalením rastu hospodárstva. Ekonomika by v roku 2023 mala vzrásť o 2,1 % a rozpočtový schodok dosiahnuť 3,9 % HDP.