Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rozpočtový deficit USA sa v uplynulom finančnom roku znížil

Janet Yellenová. Foto: TASR

Tento výsledok prekonal očakávania a podľa vládnych údajov odráža nárast daňových príjmov o viac ako 600 miliárd USD, keď sa ekonomika znova otvorila po zmiernení pandémie vďaka očkovaniu.

Washington 22. októbra (TASR) - Rozpočtový deficit USA sa v uplynulom finančnom roku 2020/21 znížil, keď sa ekonomika zotavila z pandémie ochorenia COVID-19. Informovala o tom v piatok vláda.

Konkrétne, schodok v americkom rozpočte za rok do 30. septembra 2021 klesol o 360 miliárd USD na 2,772 bilióna USD (2,383 bilióna eur) z 3,132 bilióna USD v predchádzajúcom roku, keď vláda začala s masívnou podporou ekonomiky a ľudí počas pandémie.

Tento výsledok prekonal očakávania a podľa vládnych údajov odráža nárast daňových príjmov o viac ako 600 miliárd USD, keď sa ekonomika znova otvorila po zmiernení pandémie vďaka očkovaniu.

Podľa americkej ministerky financií Janet Yellenovej je pokles rozpočtového deficitu ďalším dôkazom, že americká ekonomika sa zotavuje. Zníženie deficitu pripísala tiež obrovskému balíku stimulov - American Rescue Plan, ktorý bol schválený začiatkom tohto roka.

Vládne výdavky v uplynulom fiškálnom roku vzrástli o 266 miliárd USD na 6,8 bilióna USD, čiastočne v dôsledku pokračujúcich masívnych balíkov pomoci schválených v roku 2020, keď bola pandemická situácia najhoršia.

Yellenová však varovala, že „hoci je zotavovanie ekonomiky USA silnejšie ako v iných bohatých krajinách, je stále krehké“.

Povedala tiež, že prijatie dodatočných opatrení v oblasti sociálnych a infraštruktúrnych výdavkov, ktoré navrhol prezident Joe Biden, podporí "rast ekonomiky, pomôže robotníkom a rodinám a posilní dlhodobý fiškálny výhľad krajiny."

V správe sa ďalej uvádza, že celkové federálne pôžičky za rok do konca septembra vzrástli o 1,3 bilióna USD na 22,3 bilióna USD.

(1 EUR = 1,1630 USD)