Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rozpočtový schodok Grécka dosahuje 13,5 miliardy eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Minulý týždeň sa gréckej vláde nepodarilo dohodnúť na konečnej podobe úsporného balíka vo výške 11,5 miliardy eur, čo je nevyhnutná podmienka, ak chce Grécko získať ďalšiu tranžu zo záchranného úveru.

Atény 24. septembra (TASR) - Grécko dnes poprelo správu nemeckého týždenníka Der Spiegel, že rozpočtový schodok krajiny predstavuje až 20 miliárd eur, teda takmer dvojnásobok objemu, ktorý sa doteraz uvádzal.

Denník Kathimerini citoval zástupcu gréckeho ministerstva financií, podľa ktorého rozpočtový deficit dosahuje momentálne 13,5 miliardy eur a tento schodok by mal riešiť čiastočne práve balík úsporných opatrení vo výške 11,5 miliardy eur. Zostávajúce 2 miliardy eur chce vláda vyriešiť zvýšením daní, o čom Grécko v súčasnosti rokuje s medzinárodnými veriteľmi.

Týždenník informoval, že 20-miliardový údaj sa objavil v predbežnej správe Trojky, teda Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu. Trojka na jeden týždeň misiu prerušila, o niekoľko dní však v nej bude pokračovať. Minulý týždeň sa totiž gréckej vláde nepodarilo dohodnúť na konečnej podobe úsporného balíka vo výške 11,5 miliardy eur, čo je ale nevyhnutná podmienka, ak chce Grécko získať ďalšiu tranžu zo záchranného úveru.

Informovala o tom agentúra DPA.