Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rozpracované predaje domov v USA klesli viac, než sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR

Výsledky v závere roka boli podstatne horšie, než očakávali ekonómovia.

Washington 27. januára (TASR) - Počet Američanov, ktorí podpísali kontrakty na kúpu domu, zaznamenal v decembri pokles, pričom rozsah poklesu bol výraznejší, než sa čakalo. Dôvodom je najmä slabá ponuka na trhu.

Ako uviedla Národná asociácia realitných kancelárií (NAR), jej index rozpracovaných predajov domov v USA zaznamenal v decembri medzimesačný pokles o 3,8 % na 117,7 bodu. V novembri klesol po revízii o 2,3 % na 122,3 bodu.

Výsledky v závere roka boli podstatne horšie, než očakávali ekonómovia. Tí počítali so zmiernením poklesu na 0,2 %, pričom vychádzali z pôvodných údajov za november, keď pokles indexu bol stanovený na 2,2 %.

Najnovšie údaje tak naznačujú horší vývoj predaja v nasledujúcich mesiacoch. Medzi podpísaním kontraktu a dokončením predaja ubehnú totiž väčšinou štyri, niekedy šesť týždňov. "Rozpracované predaje smerom k záveru minulého roka klesali, keďže slabnúca ponuka na trhu dávala spotrebiteľom len málo možností," povedal hlavný ekonóm NAR Lawrence Yun.

Čo sa týka geografického porovnania, najvýraznejšie klesli rozpracované predaje domov v západnej oblasti USA, kde pokles dosiahol až 10 %. Na Stredozápade klesol príslušný index o 3,7 % a v menšej miere zaznamenal pokles aj v regiónoch Juh a Severovýchod. V prvom prípade klesol o 1,8 % a v druhom o 1,2 %.