Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rozpracované predaje domov v USA v júni klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ceny domov v minulom roku prudko vzrástli, pričom tzv. medián, teda stredná cena nových aj starších domov, sa aktuálne pohybuje okolo úrovne 360.000 USD (303.208,96 eura).

Washington 29. júla (TASR) - Počet Američanov, ktorí podpísali kontrakty na kúpu domu, v júni prekvapujúco klesol po výraznom oživení v predchádzajúcom mesiaci. Prispel k tomu prudký nárast cien domov.

Národná asociácia realitných kancelárií (NAR) vo štvrtok uviedla, že jej index rozpracovaných predajov domov v USA sa v júni 2021 znížil medzimesačne o 1,9 % na 112,8 bodu. Ekonómovia pritom odhadovali, že, naopak, stúpne o 0,3 %.

Údaje za máj boli zároveň revidované smerom nahor, takže po spresnení májový index vzrástol o 8,3 % na 115 bodov namiesto o 8 % na 114,7 bodu.

Index rozpracovaných predajov sa považuje za barometer nákupov, ktoré sa uskutočnia v najbližšom mesiaci či dvoch. Májový medzimesačný nárast indexu bol zatiaľ len druhý v tomto roku 2021.

Index je od januára ako na hojdačke, raz stúpa a vzápätí klesá, skonštatoval hlavný ekonóm NAR Lawrence Yun. „Kupujúci majú stále záujem a chcú vlastniť dom, ale rekordne vysoké ceny domov spôsobujú, že niektorí vycúvajú,“ dodal

Ceny domov v minulom roku prudko vzrástli, pričom tzv. medián, teda stredná cena nových aj starších domov, sa aktuálne pohybuje okolo úrovne 360.000 USD (303.208,96 eura).

Predaj nových rodinných domov v júni klesol už tretí mesiac po sebe na 14-mesačné minimum. Ale predaj starších sa domov sa minulý mesiac mierne zvýšil.

„Keďže ceny sú rekordne vysoké a hypotekárne úroky sa stále pohybujú blízko rekordných miním, predajcovia majú priaznivé podmienky,“ uviedol George Ratiu, hlavný ekonóm spoločnosti Realtor.com.

Priemerná zmluvná úroková sadzba pre tradičné 30-ročné hypotéky v týždni do 23. júla klesla na 3,01 %, čo bola jej najnižšia úroveň od februára.