Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rozpracované predaje domov v USA v máji nečakane vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Rozpracované predaje naznačujú, ako sa bude realitný trh vyvíjať v nasledujúcom období.

Washington 27. júna (TASR) - Po mesiacoch prudkého poklesu počet Američanov, ktorí podpísali kontrakt na kúpu domu, minulý mesiac nečakane vzrástol. Uviedla to v pondelok Národná asociácia realitných kancelárií (NAR). Informoval o tom server RTTNews.

Podľa najnovších údajov NAR index rozpracovaných predajov domov vzrástol v máji medzimesačne o 0,7 % na 99,9 bodu. Na porovnanie, v apríli sa index prepadol o 4 % na 99,2 bodu. Analytici pritom počítali s ďalším výrazným poklesom rozpracovaných predajov o 3,7 %.

Lepšie údaje za mesiac máj zabezpečila najmä aktivita na severovýchode USA. V tejto oblasti sa rozpracované predaje domov zvýšili medzimesačne o 15,4 %.

Rozpracované predaje naznačujú, ako sa bude realitný trh vyvíjať v nasledujúcom období. Medzi podpisom zmluvy a dokončením predaja totiž ubehnú niekedy štyri, prípadne až šesť týždňov.

Ako však povedal hlavný ekonóm NAR Lawrence Yum, ani nečakané mierne zlepšenie v minulom mesiaci neznamená výrazný obrat k lepšiemu. V porovnaní s minulým rokom je totiž objem podpisovaných kontraktov podstatne nižší, najmä pre zvýšenie úrokových sadzieb pri hypotekárnych úveroch.