Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rozpustenie Snemovne ohrozujú hypotéky - zadlžených poslancov je veľa

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Denník MF DNES preskúmal tohtoročné alebo vlaňajšie majetkové priznania všetkých 200 poslancov a napočítal 80 takých, ktorí majú úvery vyššie než 300.000 českých korún.

Praha 2. júla (TASR) - Mnohí českí poslanci majú kvôli svojim hypotékam silnú motiváciu hlasovať proti rozpusteniu Snemovne a predčasným voľbám. Už v minulých dňoch sa v Snemovni špekulovalo, že poslanci sa kvôli hypotékam nikdy nerozpustia. Teraz sa ukazuje, že zadlžených je naozaj veľa, čo môže výrazne nahrať prezidentovi Milošovi Zemanovi, ktorý presadzuje úradnícku vládu na čele s premiérom Jiřím Rusnokom.

Napísal to dnes český spravodajský portál iDNES.cz.

Ak Snemovňa neschváli svoje rozpustenie, na čo je potrebných 120 hlasov, Rusnokov kabinet môže vládnuť aj bez dôvery až do jarných riadnych volieb.

Denník MF DNES preskúmal tohtoročné alebo vlaňajšie majetkové priznania všetkých 200 poslancov a napočítal 80 takých, ktorí majú úvery vyššie než 300.000 českých korún. U časti poslancov zverejnila Snemovňa aktuálne údaje akurát v pondelok. Medzi rekordmanov patrí Michal Babák (Veci verejné) s desaťmiliónovou hypotékou. Bývalý minister za VV Josef Dobeš, sociálny demokrat Jeroným Tejc alebo Jiří Besser z TOP 09 dlhujú každý od troch do štyroch miliónov korún. Budú sa chcieť nechať pripraviť o niekoľkomesačný poslanecký plat? položil otázku denník.

Zadlžení politici


Najväčší podiel zadlžených politikov majú Veci verejné (VV) a platforma LIDEM. Z pôvodných 24 poslancov Vecí verejných, ktorí sa neskôr rozdelili na dve strany, dlhuje veľkú sumu peňazí devätnásť politikov. A práve oni sa už po voľbách zrejme do Snemovne nedostanú, preto môžu byť pri hlasovaní o predčasných voľbách jazýčkom na váhach.

Treba však uviesť, že niektorí poslanci, ktorí majú teraz plat minimálne 58.000 korún mesačne, sa môžu vrátiť k dobre platenému civilnému zamestnaniu - napríklad k medicíne či k podnikaniu. Existuje však niekoľko mladých poslancov, ktorí šli do Snemovne prakticky rovno zo školy, napísal web iDNES.cz.