Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rozšíria sa dôvody pozemkových úprav, Čaputová odobrila novelu zákona

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Plénum parlamentu schválilo aj viacero pozmeňovacích návrhov poslanca Martina Fecka (OĽANO) k novele zákona.

Bratislava 14. júla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok podpísala vládnu novelu zákona o pozemkových úpravách. Právnou normou sa rozšíria dôvody vykonania pozemkových úprav, reaguje aj na zmenu klimatických podmienok a je zameraná na potrebu zabezpečenia zadržiavania vody v krajine.

Zákon tiež zavádza povinnosť vzdelanostného predpokladu pre vedúcich projektov pozemkových úprav, tzv. osobitný kvalifikačný predpoklad, ktorý bude možné získať vykonaním skúšky pred skúšobnou komisiou zriadenou ministerstvom.

"Ustanovením sa explicitne vyjadruje skutočnosť, ktorá je nevyhnutným dôsledkom pozemkových úprav, teda že nadobudnutím právoplatnosti rozhodnutia o schválení projektu pozemkových úprav, respektíve iným dňom uvedeným v tomto rozhodnutí zanikajú pôvodné pozemky a zároveň vznikajú nové pozemky a s nimi súvisiace vecné práva," uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva v návrhu uznesenia.

Novela zákona sa podľa agrorezortu zároveň upravuje tak, aby sa osobitne neriešil zánik nájomných vzťahov po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia o schválení projektu pozemkových úprav, respektíve iným dňom uvedeným v tomto rozhodnutí, ale aby sa priamo aplikovala všeobecná právna úprava zániku nájomnej zmluvy v zmysle Občianskeho zákonníka.

Plénum parlamentu schválilo aj viacero pozmeňovacích návrhov poslanca Martina Fecka (OĽANO) k novele zákona. Jedným z nich je napríklad povinnosť Slovenského pozemkového fondu (SPF) zverejňovať na svojej internetovej stránke zoznam žiadostí o prenájom pozemkov a zoznam už uzatvorených nájomných zmlúv. Zákon sa doplnil aj o fiktívny súhlas pri vyjadreniach SPF. Stanoviská fondu, ale aj správcov štátneho lesného majetku sa budú považovať za platné, pokiaľ sa nevyjadria do 60 dní.