Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

RRZ: Návrh Ústavného zákona k dôchodkom nerieši neudržateľnosť systému

Na snímke predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ján Tót. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Rada pozitívne hodnotí zámer ukotviť naviazanie dôchodkového veku na vývoj strednej dĺžky života.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Návrh ústavného zákona o starobnom dôchodkovom systéme z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR sa nedostatočne zameriava na riešenie dlhodobých problémov dôchodkového systému, a to ani v prvom, ani v druhom dôchodkovom pilieri. Súčasný dôchodkový systém je dlhodobo neudržateľný a doterajšie snahy zabezpečiť zvýšenie jeho udržateľnosti sa ukázali ako nedostatočné. Ústavný zákon by preto mal najmä chrániť dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému, uviedla v pondelok Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

"Ambíciou vlády by malo byť vrátenie dlhodobej udržateľnosti dôchodkového systému približne do stavu, v akom sa nachádzala v roku 2018. Návrh Ústavného zákona však zavádza opatrenia, ktoré neboli odborne zdôvodnené a môžu do budúcna vytvárať dodatočné riziká pre dlhodobú udržateľnosť verejných financií," upozornila RRZ. Negatívny vplyv na dlhodobú udržateľnosť môžu v budúcnosti podľa RRZ ešte výrazne zvýšiť nejasné formulácie niektorých ustanovení, vrátane dôvodovej správy, a riziko nových interpretácií. Kancelária RRZ podala v medzirezortnom pripomienkovom konaní k zákonu 69 pripomienok.

Rada pozitívne hodnotí zámer ukotviť naviazanie dôchodkového veku na vývoj strednej dĺžky života. Navrhla však zákon doplniť o podmienku, aby zmena dôchodkového veku nemohla byť menšia ako 80 % zmeny strednej dĺžky života. Možnosť vzniku nároku na dôchodok po dosiahnutí stanovenej odpracovanej doby by RRZ chcela riešiť v rámci úpravy podmienok na predčasný dôchodok spoločne a okrem iného aj s definovaním podmienky jeho minimálnej výšky.

RRZ sa nepáči zavedenie tzv. rodičovského piliera, teda príplatku k starobnému dôchodku od pracujúcich detí. Rada upozornila, že táto zmena prinesie negatívny vplyv na dlhodobú udržateľnosť verejných financií podľa predbežného odhadu MF SR najmenej 0,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). RRZ preto odporúča vykonať zmeny tak, aby nemali dosah na zhoršenie dôchodkového systému. V prípade, ak by rodičovský pilier mal byť financovaný z daní, mal by byť navyše dôkladne posúdený podľa princípu hodnoty za peniaze.

Novela nerieši podľa RRZ ani nápravu problémov sporiacej fázy druhého piliera. Rada však privítala zastabilizovanie veľkosti druhého piliera pomocou minimálnej sadzby odvodov a povinného vstupu. Dlhodobú udržateľnosť verejných financií zhoršuje napríklad aj automatická mimoriadna valorizácia dôchodkov. "Je potrebné jej nastavenie podmieniť aktuálnym stavom dlhodobej udržateľnosti," uviedla RRZ.