Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

RRZ: Udržateľnosť verejných financií sa zhoršila

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/AP

Podotkla, že verejné financie boli k máju tohto roka naďalej dlhodobo neudržateľné.

Bratislava 3. júna (TASR) – Udržateľnosť verejných financií sa zhoršila. Skonštatovala to vo štvrtok Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Podotkla, že verejné financie boli k máju tohto roka naďalej dlhodobo neudržateľné. V porovnaní s aprílovou správou RRZ o dlhodobej udržateľnosti došlo k zhoršeniu ukazovateľa dlhodobej udržateľnosti o 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Rozpočtová politika od volieb tak zlepšila dlhodobú udržateľnosť len o 0,6 % HDP," podotkla rada.

Ukazovateľ dlhodobej udržateľnosti sa nachádzal v máji na úrovni 6,1 % HDP v pásme vysokého rizika, čo v praxi znamená, že na udržanie hrubého dlhu verejnej správy pod hornou hranicou bezpečného limitu na dlh (50 % HDP) v období najbližšieho polstoročia by bolo potrebné zlepšiť saldo hospodárenia verejných financií vo výške 6,3 miliardy eur. "Bez opatrení by sa úroveň dlhu prudko zvyšovala na neudržateľné úrovne, hranica 100 % HDP by bola prekročená v roku 2039, hranica 150 % HDP v roku 2047 a hranica 200 % HDP v roku 2053," vymenovala rada.

Tento vývoj je podľa RRZ dôsledkom najmä aktuálneho vývoja rozpočtu v roku 2021. Rada vo svojom odhade berie do úvahy priebežný vývoj výdavkov aj nové legislatívne opatrenia - zavedenie príspevku na skrátenú prácu, nové dotácie v oblasti podpory rodiny, poskytovanie dotácií na podporu rozvoja bývania a v oblasti športu, bezplatnú autobusovú dopravu plánovanú v rozpočte od tohto roka.

"Predbežné odhady deficitu na tento rok sa podľa rozpočtového semafora začali zhoršovať zo 6,8 % HDP v marci na 7,7 % HDP v máji - tento odhad nezohľadňuje vplyv konečnej podoby prijatej novely zákona o štátnom rozpočte," uviedla RRZ.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/DPA

Vo výpočte je však už zahrnutý pasívny scenár bez zmien politík, v ktorom automaticky dochádza k zníženiu deficitu na 3,7 % HDP v roku 2024. Pre zlepšenie dlhodobej udržateľnosti len cez rozpočtovú politiku, a teda pri absencii iných opatrení s dlhodobým vplyvom, ako je napríklad dôchodková reforma, by teda bolo potrebné dosiahnuť deficity nižšie, ako je táto predpokladaná trajektória.

"Odkladanie prijatia výdavkových limitov, ako aj dôchodkovej reformy s výrazne pozitívnym vplyvom na udržateľnosť dôchodkového systému tak môže znamenať vyššiu potrebu budúcej konsolidácie pre prinavrátenie stability a udržateľnosti verejných financií," uzavrela RRZ.