Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť víta zmeny pri 13. dôchodku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť upozornila, že za posledné dva roky bolo prijatých niekoľko zmien, ktoré výrazne narušili finančnú stabilitu dôchodkového systému.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) označuje zmeny pri 13. dôchodku za zlepšenie, upozorňuje však na to, že stále nie je zabezpečené dlhodobé financovanie budúcich dôchodkov. Parlament v stredu (21. 10.) schválil novelu zákona, podľa ktorej bude maximálny 13. dôchodok 300 eur.

RRZ upozornila, že za posledné dva roky bolo prijatých niekoľko zmien, ktoré výrazne narušili finančnú stabilitu dôchodkového systému. „Tieto zmeny ho ukrátili o finančné zdroje a zvýšili nároky na výdavky až približne o dve miliardy eur ročne. Schválená zmena tzv. 13. dôchodkov zlepší stabilitu vo financovaní dôchodkov o približne 300 miliónov eur ročne. Rada víta toto zlepšenie, ale upozorňuje, že pre návrat na pôvodnú úroveň udržateľnosti financovania budúcich dôchodkov stále chýbajú zdroje na úrovni 1,7 miliardy eur ročne,“ konštatuje RRZ na sociálnej sieti.

Napriek tomu, že táto zmena pri 13. dôchodkoch bude viesť k miernemu zlepšeniu dlhodobej udržateľnosti verejných financií, podľa RRZ sa však stále nachádzajú v pásme vysokého rizika. „To znamená, že stále nie je zabezpečené dlhodobé financovanie tejto novej dávky, ako ani samotných dôchodkov,“ konštatuje rozpočtová rada.

Z pohľadu dlhodobej udržateľnosti tým došlo v porovnaní s predošlou verziou k miernemu zlepšeniu o 0,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Medzera udržateľnosti tak v súčasnosti dosahuje 7,6 % HDP, čo stále znamená pásmo vysokého rizika (nad päť percent HDP). „Preto bude pre zachovanie doterajšej výšky dôchodkov kľúčové, v akej forme sa dôchodková reforma ukotví v pripravovanom ústavnom zákone,“ dodala rozpočtová rada.