Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

RRZ znížila odhad deficitu verejných financií na 5,7 % HDP

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Pozitívna odchýlka prognózy RRZ od schváleného rozpočtu na tento rok je vo výške 0,7 % HDP. Riziko prekročenia plánovaného deficitu tak ostáva nízke.

Bratislava 3. júla (TASR) - Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v júni výrazne znížila očakávanú úroveň deficitu verejných financií na tento rok. Oproti májovej prognóze znížila odhad o 504 miliónov eur alebo 0,4 hrubého domáceho produktu (HDP) na 6,996 miliardy eur, čo predstavuje 5,7 % HDP.

"K medzimesačnému zlepšeniu odhadu výsledku hospodárenia prispelo najmä navýšenie očakávanej miery preplatenia výdavkov na kompenzáciu vysokých cien energií z EÚ fondov," priblížila rada v aktuálnom vydaní Rozpočtového semaforu, v ktorom každý mesiac hodnotí očakávaný vývoj verejných financií.

Pozitívna odchýlka prognózy RRZ od schváleného rozpočtu na tento rok je vo výške 0,7 % HDP. Riziko prekročenia plánovaného deficitu tak ostáva nízke. Aktuálny predpoklad je lepší aj v porovnaní s odhadom vlády v aprílovom Programe stability SR na roky 2023 až 2026, a to o 0,4 % HDP.

Očakávané výdavky na opatrenia súvisiace s kompenzáciou cien energií dosahujú úroveň 2,935 miliardy eur (2,4 % HDP), z čoho výdavky v objeme viac ako 1 miliarda eur (0,9 % HDP) by mali byť financované z eurofondov. "Po zohľadnení rozpočtovanej rezervy, výnosu zo solidárneho príspevku a zo zdanenia nadmerných príjmov z predaja elektriny je celkový negatívny vplyv opatrení na deficit nižší oproti rozpočtu o 1,595 miliardy eur (1,3 % HDP)," vyčíslila RRZ.

Naopak, najvýraznejšie riziko pre schodok rozpočtu predstavuje zhoršené hospodárenie samospráv. Radou odhadovaný horší výsledok dosahuje úroveň 542 miliónov eur (0,4 % HDP). "Výraznejší negatívny vplyv očakávame pri hospodárení obcí, kde zhoršenie oproti rozpočtovanej úrovni predstavuje 406 miliónov eur (0,3 % HDP)," dodala rozpočtová rada.