Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

RRZ reagovala na zmenu zákona o štátnom rozpočte na rok 2021

Ilustračná snímka. Foto: Andrej Galica

Vláda 12. mája schválila novelu zákona, ktorou by sa mali zvýšiť výdavky štátneho rozpočtu o 3,4 miliardy eur.

Bratislava 13. mája (TASR) - Zmena zákona o štátnom rozpočte na rok 2021 neberie v plnej miere do úvahy priebežný tohtoročný vývoj, ktorý je v niektorých oblastiach lepší, ako bol schválený pôvodný rozpočet. Ako ďalej uviedla na sociálnej sieti Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v reakcii na vládou v stredu (12. 5.) schválenú novelu zákona, zároveň časť výdavkov, o ktoré sa rozpočet zvyšuje, nemá presné určenie, teda zatiaľ nie je zrejmé, v akej miere sa budú čerpať.

"Pripomeňme, že aj v lete minulého roka prišlo k výraznému zvýšeniu výdavkov novelou zákona o štátnom rozpočte, vláda však napokon čerpala výrazne menej, ako predpokladala v novelizácii - rozdiel bol približne 3 miliardy eur," uviedla RRZ.

Podľa súčasného odhadu RRZ na základe aktuálneho vývoja verejných financií a po zarátaní výdavkov, ktoré už majú určenie, by deficit v roku 2021 mohol dosiahnuť okolo 7,7 % hrubého domáceho produktu (HDP).

RRZ avizovala, že komplexnú správu o stave a predpokladanom vývoji verejných financií predstaví v pripravovanom analytickom hodnotení Programu stability.

Vláda 12. mája schválila novelu zákona, ktorou by sa mali zvýšiť výdavky štátneho rozpočtu o 3,4 miliardy eur. Po tejto úprave tak ráta na tento rok s celkovým deficitom verejnej správy 9,9 % HDP, ide teda o zvýšenie v porovnaní so schváleným deficitom 7,4 % HDP.

Novela zákona počíta so zvýšením výdavkov v súvislosti s pandémiou o 2,4 miliardy eur, nepandemické výdavky by mali vzrásť o 1 miliardu eur.