Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

R.Sulík: Preplácanie nájmov a cestovné kancelárie sú priority

Na snímke minister hopodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR - Martin Baumann

Vláda prijala v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu viacero opatrení, ktoré by mali podnikateľom uľahčiť súčasnú situáciu.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Refundáciu nájmov zatvoreným prevádzkam považuje vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) za prioritu, na ktorej chce čím skôr nájsť dohodu s koaličnými partnermi. Podľa diskutovaného modelu by väčšiu časť nájomného uhrádzal štát, prevádzkovatelia by platili len nízke percento. Zároveň potvrdil, že spolu s ministrom dopravy Andrejom Doležalom (nominant Sme rodina) pracujú na opatreniach pre cestovné kancelárie a ich klientov. Konkrétne kroky by mala vláda podľa Sulíka predstaviť najneskôr budúci týždeň.

Vláda prijala v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu viacero opatrení, ktoré by mali podnikateľom uľahčiť súčasnú situáciu. Sulík však tvrdí, že je potrebné nájsť dohodu predovšetkým na refundácii nájmu obchodným prevádzkam, ktoré musia byť zatvorené alebo majú nízke tržby.

Prevádzkovatelia predajní majú podľa Sulíka vo väčšine prípadov štyri kategórie nákladov, a to sú zamestnanci, nájom, energie a úvery. "Zo štyroch typov nákladových položiek sme už na tri našli dobré riešenia, chýba nám iba nájom. Musíme bezpodmienečne konať, pretože tie prevádzky majú často vysoké nájmy, keď sú v obchodných centrách alebo exponovaných priestoroch. Nie všetci vedia fungovať tak, že si budú dva mesiace len tak platiť nájom," zdôraznil minister hospodárstva.

Sulík dúfa, že vláda v tejto otázke nájde konsenzus. "Viem si predstaviť, že štát uhradí časť nájmov, zákonom donúti prenajímateľov znížiť nájomné o minimálne 30 % a nejaké nízke percento necháme tým nájomcom. Treba si uvedomiť, že oni nemajú žiadne tržby, preto musíme byť čo najviac ústretoví," dodal. O podobnom modeli sa podľa neho diskutuje aj v Českej republike.

Zároveň ubezpečil predstaviteľov cestovných kancelárií a ich klientov, že s ministrom dopravy intenzívne pracujú na konkrétnych riešeniach. "Nie je to jednoduché, ale pracujeme na tom, rokovania pokračujú. Budeme to musieť rozumne vymyslieť, pretože na jednej strane ide o ochranu spotrebiteľov, na strane druhej nechceme, aby cestovné kancelárie masívne krachovali," priblížil Sulík. Najneskôr na budúci týždeň by podľa neho mali prezentovať niečo, za čím stojí celá vláda.